Halatlı Ağaç Silkeleme Makineleri Kullanım Tavsiyeleri
Halatlı ağaç silkeleme makineleri nasıl kullanılır?
Çelik halatın uç kısmında bulunan kemer, ağacın esnek anadallarına ya da ağaç genç ise taçlanmanın başladığı ağaç gövdesinin esneyebileceği bir bölüme bağlanır.
Traktör ileri sürülerek halatın boşluğu alınır.
Kuyruk mili harekete geçirildiğinde ağaç silkelenmeye başlar ve meyve dalından koparak düşer.
Silkeleme şiddeti ve devrinin ayarı traktör ile sağlanır.
Ağaç silkeleme önerileri:
Çelik halat ne kadar kısa tercih edilirse silkeleme başarısı artar. Halat boyu uzadıkça halat bel vermeye başlayacağı için silkeleme performansını olumsuz yönde etkileyebilir. Makinenin halat boyunu dilediğiniz ölçüye kısaltabilirsiniz. Traktörün hasat edilen mahsülü ezmeyeceği halat boyu yeterlidir. Bu boy, genç ağaçlarda 4-6 metre yaşlı ağaçlarda ise 8-10 metrelere çıkabilmektedir.
Kemer ağaca sarılmamalı omuz atılan atı gibi atılıp bırakılmalıdır. Sarma durumunda kemerin uç kısımları eşit hizalanmazsa baskı altında ağaç kabuğunu sıyırarak hizalanabilir. Bu sebeple bu riski ortadan kaldırmak için kemerin ağaca dolanmadan bağlanmasını tavsiye ediyoruz.
İster ağacın dalı, ister ana dalı ister ağaç gövdesi olsun kemerin bağlandığı yer ağacın rahatlıkla esneyebileceği bir kısım olmalıdır. Eğer ağacın dal ayrımının hemen önüne bağlarsanız dal değil dalların bağlı olduğu ana dal ya da ağaç gövdesi sallanır. Eğer sallanamayacak kadar kuvvetli ise dal ayrımında kırılmalar yaşayabilirsiniz.
Halat Bağlama Yeri Önerileri:
Ağaç silkelenirken düşürme performansı için halatın boyu ve halatın bağlandığı kısım çok önemlidir.
-1-
Küçük ölçekli gövdesi rahat esneyebilen ağaçlar için doğru silkeleme noktası ağaç taçlanmasının başladığı kısımlardır.
-2-
Orta ölçekli ağaçlarda taçlanma aşağıdan başlamışsa ana dalların dal ayrımından uzak (rüzgarda bile rahat esneyebilen) kısımları seçilmelidir.
-3-
Büyük ölçekli ağaçlarda dalların rahatlıkle esneyen kısımları seçilmelidir. Dalların kalınlığı önemli değildir kimi dal ince olmasına rağmen dal ayrımına yakın olduğu için zor esner kimi ana dal çok kalın olmasına rağmen dal ayrımından uzak olduğu için rahatça esner.
Vibrope İle Pikan Cevizi Hasadı
Vibrope S İle Genç Ceviz Ağacı Hasadı
Vibrope ile zeytin hasadı
Makineleri uzun ömürlü kullanmak ve arızaların önüne geçmek için bakım önerileri:
Makinelerin yağlanması gereken kısımları asla ihmal edilmemeli. Makaralı modellerde makara kısmı, manda gözlü ya da düz tip modellerde ise halat bağlantılarının olduğu kısımlar mutlaka uygun gresler ile yağlanmalıdır. Yağsız kalması durumunda ek yerleri sürtünmeden dolayı ısınacak ve bu kısımlar çelik özelliğini yitirerek kısa sürede kırılmalar – kopmalara sebep olur.
Halat ağaca bağlanmadan önce çelik halatın katlı bir yerin, dolanıklığın olup olmadığı kontrol edilmelidir. Çelik halatta katlı, düğüm olmuş bir kısım var ise silkeleme anında bu kısım katlanmanın üzerine yüksek çekme kuvvetiyle yıpranacak ve halatın ömrü kısalacaktır.
Ağaçların esnek bölgelerinin seçimine azami özen gösterilmeli. Halatlı silkeleme makineleri esnek olmayan yapıdadır. Traktör ile silkeleme yapılırken hangi kısım rahat ise o kısım hareket eder. Eğer ağaç gövdesinin esnemeyen bir bölgesi silkelenmesi denenirse ağaç gövdesi değil traktör silkelenir. Bu yanlış birkaç kez tekrarlanırsa makine halatı kopabilir, traktör şaftı kırılabilir ya da makinede mekanik bir arıza olabilir.